Argentinië

Landleven in Patagonië

Landleven in Patagonië

Om 7.00 uur gaat de wekker op de Nije Faam in Caleta Ferrari. za, 07/03/2009 - 20:00 - foto B voor bij stukje van Paul, het Landleven ©foto B voor bij stukje van Paul, het Landleven
Het landleven is begonnen, hier op deze ankerplek in het uiterste zuiden van Patagonië.
De tijd lijkt hier wel 100 jaar stil gestaan te hebben. Echter de Yámana indianen zijn sindsdien ausradiert, daarvoor is ingevoerd de blanke Europeaan met in zijn gevolg: de bever, de koe, het paard, het konijn en nog zo wat. Eén van die Europeanen heeft hier toen een boerderij proberen op te zetten met koeien en paarden met de daarvoor noodzakelijke houtkap met zagerij, want koeien lusten geen hout.

Locatie: 

Nieuwsbrief februari 2009

afbeelding van Mariëtta

Wat kijken we genietend terug op een mooie Antarctica reis. Ja, het gezelschap was niet om over naar huis te schrijven, maar daarover is al genoeg gezeurd. Wat blijft zijn de mooie herinneringen aan de besneeuwde bergen, het rijke dierenleven, de prachtige luchten en wolkenpartijen, de dinghy toertjes, de koddige pinguïns, de stinkende zeebeesten, de ijsbergen en gletsjers, de mooie ontmoetingen met de bemanningen van de diverse bases en de andere schepen die onze koers kruisten. Wat ook blijft zijn de duizenden foto's. Het is niet eenvoudig om hieruit een keuze te maken voor het fotoboek voor op de website. Maar het lukt. Zij het dat het niet beperkt blijft bij één fotoboek.

Locatie: 

Nieuwsbrief december 2008

afbeelding van Mariëtta

di, 09/12/2008 - 20:01 - 92a_ middagje vlees in de pan scoren_ geen hond in de pot ©92a_ middagje vlees in de pan scoren_ geen hond in de pot

De Giebateau heeft onze pepernoten geroken! Daar lijkt het tenminste op. In augustus namen we afscheid van hen, zij gingen een extra rondje Tierra del Fuego doen inclusief de Falkland eilanden. Een paar dagen voor Sinterklaas komen ze Estero Fougue invaren. Gezellig even Sinterklaas vieren. Het wordt weer dolle pret. Over en weer worden er cadeautjes overhandigd vergezeld van de nodige rijmelarij die dit jaar pikanter is dan vorig jaar in Mar del Plata toen we Carolien en Paul nog maar net kenden. Dan gaan we weer ieder ons eigen weg. Wij wippen nog even Baia Yendegaia aan om José en Annemie een bezoek te brengen. Met het nodige wild in de pan is het hier ook weer snel afscheid nemen.

Locatie: 

Nieuwsbrief november 2008

afbeelding van Mariëtta

ma, 10/11/2008 - 14:03 - 10_ Ontmoeting van Nije Faam en KiwiRoa in Caleta Ferrari ©10_ Ontmoeting van Nije Faam en KiwiRoa in Caleta Ferrari
Nog steeds in Caleta Ferrari, Baia Yendegaia. Het weer is niet meer zo lekker, ook al is het nu lente. Het regent veel, de wolken hangen heel laag zodat het uitzicht beperkt is. José is weer thuis bij zijn Annemietje. We gaan een biertje bij ze drinken op de estancia, lekker dicht bij het fornuis waarin altijd een lekker houtvuurtje brandt. We leren Annemie en José rummicuppen. Al gauw spelen de zeilers tegen de estancia. Het is een gezellige boel.

Locatie: 

Nieuwsbrief september 2008

afbeelding van Mariëtta

zo, 14/09/2008 - 17:17 - 16_ vind je hem niet mooi ©16_ vind je hem niet mooi
De caissière van de supermarkt zorgt dat er een remise gebeld wordt. Dat is een soort taxi, precies het verschil tussen een taxi en een remise weet ik niet, wel dat een remise goedkoper is dan een taxi. Terwijl de chauffeur mij terug brengt naar Yachtclub AFASyN in Ushuaia, roep ik Paul door de handmarifoon op kanaal 72. Ik vertel hem dat ik eraan komt met voorlopig de laatste lading uit de supermarkt, waaronder 8 sixpacks Quilmes (de lokale Heineken). De taxichauffeur helpt nog mee om alle tassen en zakken op de kar te zetten waarmee ik de kostbare lading over de steiger naar onze dingy rijd. Paul is al bij de dingy steiger. Na alle boodschappen een plaats gegeven te hebben en een kopje thee lees ik het recept om zuurkool te maken nog een keer door.

Locatie: 

Nieuwsbrief augustus 2008

afbeelding van Mariëtta

Ik kijk door het raam in de San Martin. Dat is de winkelstraat van Ushuaia. Achter me hoor ik de zachte geluiden van de meisjes in de keuken. Een zweem van versgemalen koffie bereikt mijn neus. In de winkelstraat staat een man in zijn karretje waarin hij popcorn maakt. Zorgvuldig veegt hij met een handvegertje vliesjes van maïskorrels uit een emmer. Paul zit naast me. Samen bewonderen we de werklust en zorgvuldigheid, die deze straatverkoper ten toon spreidt. Acuut besluiten we vaker bij een straatventer versgebrande pinda’s en popcorn te gaan kopen.

Locatie: 

Nieuwsbrief juni & juli 2008

afbeelding van Mariëtta

De motoren starten. Het sein veiligheidsriemen brandt. De MC Donnell Douglas MD-83 van Aerolinas Argentina stijgt op van vliegveld Malvinas in Ushuaia. Als ik uit het raampje kijk is het net of ik naar het programma Google Earth kijk. zo, 25/05/2008 - 15:24 - Ushuaia vanuit de lucht gezien ©Ushuaia vanuit de lucht gezien
Ik zie een desolaat landschap met veel ijzige vlakten wat steeds kleiner lijkt. Het water wat ik zie probeer ik te duiden. Is dit nog het Beagle kanaal of vliegen we al boven het Magelhaen kanaal? Nee, dat laatste kan niet. We zijn pas een kwartier onderweg.

Locatie: 

Nieuwsbrief mei 2008

afbeelding van Mariëtta

In Caleta Olla ligt naast de Giebateau en wij, Nije Faam ook nog de Misty Daun. We hoorden Robin en Bob al vaak op het Patagonië Netje, nu zien we ze dan ook. Gezamenlijk maken we een wandeling naar de gletsjer Holanda. Eerst varen we met de bijboot van Gieb, hun Giebeltje, naar de wal. Daar moeten we heel voorzichtig uitstappen, want Giebeltje is een rubberboot en kan lek slaan. Wat is onze harde dingy met dit soort landingen dan veel gemakkelijker.

Locatie: 

Pagina's

Abonneren op RSS - Argentinië