Chili

Nieuwsbrief januari 2010

afbeelding van Mariëtta

Rugzakrondreis
Ondanks dat we elk moment naar Nederland geroepen kunnen worden (moeder Paul), zijn we gisteren toch maar vertrokken met de bus vanuit Lima. We zouden een rondreis gaan maken van vijf á zes weken. We zien wel hoe ver we komen voor we deze reis afbreken. Wellicht kunnen we na een korte verblijf in Nederland de draad weer oppakken voor we de Pacific in duiken.
We gaan vroeg van boord en vinden in La Punta al snel een taxi die ons naar de busterminal wil brengen. Daar aangekomen ga ik kaartjes kopen terwijl Paul op de bagage let. Mazzel, over 8 minuten vertrekt er al een bus naar Ica, en we kunnen zelfs nog rechts vooraan zitten. Onze rugzakrondreis is begonnen!

Locatie: 

Reisverslag: Peter van Bakel bezoekt Nije Faam

Op uitnodiging van Paul en Mariëtta vlieg ik op woensdag 18 november 2009 via Amsterdam – Madrid – Santiago naar Antofagasta (Chili). Het was een lange reis, maar gelukkig heb ik goed geslapen tijdens de nachtvlucht naar Santiago. Op de luchthaven staan Paul en Mariëtta al op me te wachten. Een warm onthaal volgt. Per taxi rijden we, door de Chileense zandbak (lees woestijn), naar de haven van Antofagasta alwaar de Nije Faam geduldig op ons ligt te wachten. Er volgt een heerlijk koel biertje en gezellig bijpraten.
Het is de bedoeling dat ik mee zeil van Chili naar Lima in Peru.

Locatie: 

Nieuwsbrief november 2009

afbeelding van Mariëtta

za, 07/11/2009 - 11:14 - 07_ Nog een stukje naar voren ©07_ Nog een stukje naar voren
In Antofagasta willen we de boot op het droge zetten. Graag maken we een rondreis door noord Chili, Bolivia en zuid Peru vanhier uit. Er is een travellift dus no problem. Tenminste dat denk je als je onderweg bent naar Antofagasta. Eenmaal hier zien we dat de travellift iets anders gebouwd is dan die waarmee Nije Faam tot nu toe werd gelift. Maar misschien lukt het toch. De fok wordt uit de voorstag gehaald en Paul zet als voorbereiding de kotterstag en een extra val op de punt van de boot. We varen naar de lift. De lift heeft een dwarsbalk en daarom moet de voorstag even los en over die balk weer worden vastgezet op de punt. Dat gaat allemaal nog prima. Maar als Nije Faam verder de lift invaart blijkt de grote mast toch te ver naar voren te zitten. Het zwaartepunt van de boot zit niet in het midden van de lift. Zowel Paul als Theo, de lokale Manus van alles, vertrouwen deze actie niet. Dat is een teleurstelling. Wat nu?

Locatie: 

Nieuwsbrief oktober 2009

afbeelding van Mariëtta

za, 10/10/2009 - 17:01 - 10_ Alexander Selkirk op Robinson Crusoe Eiland ©10_ Alexander Selkirk op Robinson Crusoe Eiland

“Op een onbewoond eiland, loopt niemand voor je neus
ja, je voelt je d’r blij, want lekker leven is de leus
geen pietsie pech, want je hoeft er niets, valt er niet van je fiets, ligt op je luie haidewiets
drinkt met je billen bloot, melk uit een kokosnoot, je wordt van zelluf groot
op een onbewoond eiland, zijn alle dagen fijn
op een onbewoond eiland, daar zou ik willen zijn”

Locatie: 

Nieuwsbrief september 2009

afbeelding van Mariëtta

zo, 27/09/2009 - 19:19 - 58_ Alpaca Lama in Caleta Wilde Mathilde ©58_ Alpaca Lama in Caleta Wilde Mathilde
zo, 27/09/2009 - 19:20 - 57_ Alpaca Lama in Caleta Wilde Mathilde ©57_ Alpaca Lama in Caleta Wilde Mathilde
Drie maanden vliegen voorbij. Heerlijk om familie en vrienden weer te zien. Kinderen wonen in andere huizen. Hebben banen of juist niet meer. Kleinkinderen kunnen inmiddels lopen, telefoneren of gaan zelfs al naar school. In een jaar verandert veel. En hoewel we daarvan al lang op de hoogte waren is het heerlijk om het er nog eens over te hebben. Dat wat we tijdens het reizen moeten missen wordt nu intens aan- en ingehaald. Voor we het in de gaten hebben is het moment van afscheid nemen weer aangebroken. Na nog een familie reünie van de Kamstra-tak volgt nog een moeder-oma-overgrootmoeders verjaarsfeest van de Bakel-kant waarbij we met vrijwel iedereen nog een genietmomentje hebben. Ook ontbreken niet de nodige traantjes bij het afscheid. In mijn Hemelbedje overdenk ik wederom afgelopen periode. En kijk met genoegen uit naar de tocht naar warmere gebieden.

Locatie: 

Nieuwsbrief juni 2009

afbeelding van Mariëtta

zo, 14/06/2009 - 20:19 - 58_ veel gebreide popjes in de markt ©58_ veel gebreide popjes in de markt

Voordat we aan deze tocht door de Chileense Scheren begonnen stelde ik me in om zo’n vier, uiterlijk zes maanden te vertoeven in de kanalen. Het is een te unieke plek om zomaar aan voorbij te snellen. We wisten dat er regelmatig periodes van lang wachten op een plek zouden kunnen voorkomen, in afwachting van goed weer.

Locatie: 

Nieuwsbrief mei 2009

afbeelding van Mariëtta

Als ik het blaadje van 1 mei van onze door Klazien opgestuurde Gerardus Scheurkalender scheur lees ik op de achterzijde gegevens van het KNMI van de warmste, koudste, droogste en natste meimaand sinds de metingen van dit instituut. Ja, het kan zo nu en dan in Nederland flink regenen. Maar ik zal er na deze reis nooit meer over klagen. Patagonië, en zeker het gebied waar wij nu zijn kan hier nog een flink schepje bovenop doen. Valt er in Nederland gemiddeld 750 mm per jaar, hier 4000!!!mm. Ja, je leest het goed, geen nulletje teveel.

Locatie: 

4 jaar onderweg

Het is nu vier jaar geleden dat we uit Nederland zijn vertrokken en het wordt weer eens tijd voor een overdenking. Zonder dat ik, de reeds op de website verschenen parabels een en twee jaar onderweg, vooraf zelf zal doornemen, ga ik dit stuk schrijven, om zelf daarna een eventuele ontwikkeling in de tijd te kunnen waarnemen.

Locatie: 

Nieuwsbrief april 2009

afbeelding van Mariëtta

April 2009
1 april, kikker in je bil. Hebben jullie ook iemand beetgenomen? Of ben je beetgenomen?
Deze eeuwenoude traditie om op 1 april grapjes te maken stamt volgens mij uit de 15de eeuw. Had dat niet iets te maken met de 80 jarige oorlog, Alva en Den Briel? Ja, ik kan er helemaal naast zitten, mijn schooltijd is ook al zo lang geleden. In ieder geval is het iets Oer Hollands en met vijf Hollandse boten hier in het zuiden vraagt zo’n dag om een grapje.

Locatie: 

Pagina's

Abonneren op RSS - Chili