Ons schip komt te koop

afbeelding van Mariëtta

Januari 2013zo, 12/02/2006 - 13:24 -      ©01.

Het wintert in Nederland. Midden december zijn we naar Nederland gevlogen voor een 6 weeks verlof. Wellicht is het de laatste keer dat we vanaf de Nije Faam naar Nederland vliegen. In september 2013 hopen we namelijk met de Nije Faam Stellendam binnen te varen en onze wereldreis te beëindigen.
“En wat dan?” vragen velen ons.

Paul en ik praten daar vaak over ‘Wat dan’.
Dat begon jaren geleden door het bepalen van de einddatum van deze wereldreis. In Patagonië al. Daar zagen we dat een wat oudere zeiler aan het einde van zijn krachten kwam op het moment dat bij hem veel problemen zich opstapelen. Dat kan iedereen overkomen. Er kan een tijd komen dat je de kracht niet meer hebt om je schip in goede conditie te houden. Wij besloten toen reeds, dat onze wereldreis niet zo lang mocht duren, dat we als hoogbejaarden nog hoge zeeën moeten trotseren. Niet tè lang doorgaan dus. Toen al spraken Paul en ik met elkaar af dat we, in het jaar dat Paul 70 wordt of net ervoor, met de Nije Faam terug in Nederland wilden zijn. Onze reis zou nog jaren gaan duren. Aldoor genoten van de plekken waar we op dat moment waren. vr, 07/07/2006 - 15:09 -      ©10.
Maar nu komt toch echt het einde van onze reis in zicht, dat moment wordt waarschijnlijk najaar 2013. Onze familie is hier maar wat blij mee. Voor Paul en mij brengt dat gemengde gevoelens met zich mee.
“En wat dan?”
Regelmatig hebben ook wij onszelf afgevraagd: wat dan? Huisje kopen? Twee keer per dag de hond uitlaten? Achter de geraniums gaan zitten?
Of gaan we een grote campervan kopen om ons nomadenbestaan nog even voortzetten?  Dat laatste trekt ons in ieder geval enorm, het nomadenbestaan voortzetten. Maar niet in een campervan, te klein. Een groot motorschip komt dichter bij onze wensen. Maar dan niet zo’n moderne gladde gymschoen.
Al enige tijd kijken Paul en ik uit naar een varend woonschip. wo, 20/02/2008 - 20:47 - 16. ©16.
Eind 2010 vonden we een schitterende motorklipper. Nije Faam lag toen nog in Opua, Nieuw Zeeland. Toen hadden we nog 3 of 4 jaar te gaan, nog 20.000 zeemijlen die we beslist niet wilden afraggen. Stom van ons om toen al te gaan kijken naar een varend woonschip! Met pijn in het hart zagen we destijds af van die koop. De aanschaf van een varend woonschip toen, zou een aanslag geweest zijn op ons gevoel van vrijheid. En dat was iets, wat we niet wilden. za, 26/04/2008 - 14:32 - 27. ©27.
Intussen konden Paul en ik het niet nalaten te blijven rondkijken naar een schip voor de toekomst. Zo’n praktisch schip als we eind 2010 zagen hebben we nooit meer gezien. Helaas werd ‘ons droomschip’ later ook nog uit de verkoop gehaald. Dat was wel even slikken.
Een half jaar geleden kwam dat schip opnieuw onder onze aandacht. Het was nog helemaal niet verkocht. De eigenaren hadden nog een buitenlandse reis met de hele familie gepland en deze is inmiddels naar alle tevredenheid gedaan. En ook nu staan er nog tochtjes in Nederland op hun programma. Maar omdat wij nog steeds belangstelling voor de Klipper hebben, zijn de eigenaren genegen hun schip op termijn aan ons te verkopen. ma, 30/08/2010 - 10:26 - 41. ©41.
In mei 2012 zijn we, toen we vanuit West Australië even in Nederland waren, al eens met dat schip gaan varen. En deze maand hebben we op ons toekomstige schip gelogeerd. Wat zou het toch fantastisch zijn als we, zodra we met Nije Faam Nederland binnenkomen, we met deze motorklipper door de Europese binnenwateren verder kunnen gaan zwerven. En nog heel wat meer hoofdstukken aan de reis van ons leven toevoegen.
Daarom is het hete ijzer gesmeed en een voorlopig koopcontract getekend. wo, 01/02/2012 - 10:45 - 55. ©55.

Wat doen we dan met onze Nije Faam? Voorlopig hebben we nog heel wat mijltjes te gaan. Er is nog een grote Kaap te nemen. En dan terug in de Atlantische oceaan, al enigszins in thuiswater, als een speer gaan noorden. In augustus/september 2013 hopen we het Hollandse zeegat weer binnen te varen.
Nije Faam gaat dan direct in de verkoop. Hoe weet ik nog niet. Via een makelaar, via marktplaats, gewoon een bordje erop hangen? Maar even aanzien. Maar onze trouwe websitelezers weten dan nu, Nije Faam komt te koop.
Aspirant vertrekkers opgelet:
Denk je erover om in 2014 (of later) te vertrekken voor een fantastische wereldreis en zoek je hiervoor een ideaal schip wat zijn sporen reeds verdiend heeft, in al die jaren goed is bijgehouden, wat compleet ingericht is om alle oceanen te bevaren? Schroom dan niet: zoek contact met ons. Nije Faam is in juni/juli te bewonderen in de Azoren. En in het najaar in Nederland! En wie weet gaat Nije Faam dan over in jouw (vaardige) handen. Zeg nou zelf, wie droomt nu niet van een wereldreis. Just do it. do, 12/08/2010 - 01:09 -                ©42.

Mariëtta, 31 januari 2013
nijefaam@gmail.com

Niet vergeten: 11e gebod: gij zult genieten.
Volgende keer meer!